gallery/sivo

Shazam културата и проблемите около нея.

Господин DJ, кажи ми песента

С навлизането на пазара на множество иновативни приложения като: Shazam, SoundHound, MusixMatch намирането на песни никога не е било по-лесно. Лично аз съм прекарвал седмици, дори месеци в търсене на тази сладка мелодия, която удобно се е настанила в ума ми и отчаяно се надявам да намеря преди да я забравя. Цялата зародила се култура на музиконамирачи и хора, неистово желаещи да научат на всяка цена песента, тук и сега, е превърнало не само нас, но и DJ-ите в още по-големи егоисти.

 

Разбира се, всеки е попадал на някое парти, било то в къщата на Ваш приятел, събитие от Drumcode или Solar Summer Festival или фестивал, където не само настроението, но и музиката са били много приповдигнати и на ниво. Точно в разгара, когато отпивате от студената бира, някакъв непознат, мистериозен дроп на песен се чува и тръпки се прокрадват по гърба Ви, нежния бас и хармоничната мелодия Ви целунат и Вие вече сте влюбен. Тогава разбирате, че искате да знаете името й,  когато обаче попитате Dj-я получавате следния отговор – „Извинявай, тайна е!“.

Странно е как някой, чиято работа или хоби е да споделя музика с другите, а да крие толкова страстно името на песен. Целта на музиката не е ли да бъде споделяна и възхвалявана от стотиците, хилядите или милионите й фенове. Сигурни сме, че продуцентът на песента би искал тя да може да достигне колкото се може по-голям брой слушатели, но явно някои DJ-и не смятат така. Това нелогично явление е най-често срещано сред хората, чиято работа е да обогатяват музикалната си култура всеки ден и да включват песни към този техен арсенал от  „тайни оръжия“, за да могат да впечатлят тълпата на следващото парти.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Този въпрос е много спорен като и двете страни намират значителна подкрепа и имат своите разбираеми аргументи. Голяма част изпитват смущение от наскоро появили се Dj-и, които използват гореспоменатите приложения, за да изградят сходен, ако ли не и идентичен репертоар, стил и техники като този на световни артисти. Поддръжниците на тезата oспорват, че е неправомерно да копираш напълно стила на хора, които са работили усилено с години, за да си прокарат път към върха.  От противоположната страна обаче имат друго мнение, което е не само сред слушателите, но и самите DJ-и. Noncompliant, още известен като DJ Shiva ( Ако не сте го чували вижте тук) и Dimitri from Paris са само част от хората, които смятат музиката за всеобщо притежание и по-горната идея за налудничава. Самият Noncomliant казва: „Твърдя, че могат да се дадат 25 парчета на 10 различни хора и те ще ги пуснат по 10 различни и уникални начина“. Също така допълва, че ако само тези „тайни оръжия“ вдигат тълпата и изострят настроението, то научете се да миксирате по-добре.

Не ни разбирайте погрешно, не подкрепяме Shazam културата и записването на цели сетове и висенето на телефона по партита само и единствено, за да може да си добавите нови песни към плейлистите или да впечатлите приятел със музикалната си култура. Целият този процес е нелеп и противоречи с основните две правила на партитата – наслади се на музиката и се забавлявай! Ако случайно това Ви е сред приоритетите на такива места предлагаме да не ги посещавате и да се отдадете на други хобита и занимания през свободното си време. Ако все пак наистина изпитване неистово желание да научите песента и нещо Ви подтиква да попитате направете го културно. Не си пробивайте път до сцената като булдозери, крещейки през целия път към DJ-я като показвате телефона си. Просто му пишете в Twitter, Facebook, Instagram или го намерете след участието, за да си поговорите. Това ще Ви спести гнева на другите фенове и шансът Ви със сигурност ще е доста по-висок наистина да намерите името на песента.

В музикалните среди и по-точно ъндърграунда прикриването на музиката е глупаво и лишено от логика, защото така ще навредят на по-безизвестните артисти и ще ги лишат от заслужената им слава. Никои не харесва копиращите самозванци, но ограничаването на публиката от музиката наврежда повече на малките артисти, отколкото да ги защитава. Разбира се, загатването за нови тракове чрез малки части от тях или мистериозно включване на песен подбуждат тайнственост и могат да създадат нужния хайп около предстоящ албум или трак. Винаги ще съществуват псевдо Dj-и, които няма да могат да миксират 2 парчета без да гледат туториал в Youtube, като криенето на музиката Ви от хората не е най-доброто решение на този проблем. Музиката е предназначена да се споделя и няма никой по-квалифициран и подходящ да го прави от DJ-ите.

 

Източник: https://ravetogether.bg/

 

https://ravetogether.bg/wp-content/uploads/2018/08/shazam-it-dsadsa